Zonder extra bezuinigingen lukt het Nederland niet het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het tekort loopt juist op, van 3,5 procent dit jaar naar 3,9 procent in 2014. Ook in 2015 blijft het tekort met 3,4 procent boven de EU-norm.
Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport dat maandag is gepubliceerd. Het tekort stijgt niet alleen als gevolg van de slechte economische ontwikkelingen, maar ook doordat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort ,,buiten beeld” geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank in een toelichting.
Om volgend jaar toch aan de EU-norm te voldoen, moet het kabinet tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. Dat raakt wel weer direct het economisch herstel, dat DNB voor volgend jaar bij ongewijzigd beleid op 0,5 procent inschat, na een verwachte krimp van 0,8 procent dit jaar. ,,Je hoopt dan op een klein plusje”, erkent Swank.
Premiegeld
In 2015 trekt de groei volgens DNB verder aan tot 1,1 procent. Daarbij is de centrale bank er wel van uitgegaan dat het premiegeld dat vrijvalt door de voorgenomen verlaging van de belastingvrije pensioenopbouw, in ieder geval deels wordt gebruikt om de koopkracht te verbeteren. Ook zijn bezuinigingen op onder meer de langdurige zorg ingecalculeerd.
,,Van een stevig conjunctureel herstel is voorlopig geen sprake'' schrijft DNB. Dat komt mede doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid moeten bezuinigen om hun verslechterde financiële balansen te repareren. Daardoor heeft de economie moeite om uit de laagconjunctuur te komen.
Werkloosheid
DNB verwacht dat de werkloosheid voorlopig nog blijft stijgen. De piek wordt naar verwachting halverwege volgend jaar bereikt. Dan zit 7,2 procent van de beroepsbevolking zonder werk, volgens de ramingen van DNB. Nu is dat volgens de rekenmethode van de VN-arbeidsorganisatie ILO 6,5 procent.
De centrale bank is somberder dan bij zijn vorige raming in december. Toen werd uitgegaan van een economische krimp met 0,6 procent in 2013 en een stijging van de werkloosheid tot 6,7 procent in 2014.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl